Go to Top

Új könyvek!!! Helka trilógia – A Balaton legendája újraéled

Helka trilógia – A Balaton legendája újraéled

A balatoni regét, a két legöregebb balatoni hajó, a Helka és a Kelén nevet viselők történetét először Fáy András örökítette meg 1836-ban majd ezt Lipták Gábor az Aranyhídban újraírta. A csaknem 180 éves történetnek, hajdanán hatalmas, évtizedeken át tartó sikere volt.

Olyannyira, hogy a legenda hősszerelmeseiről nevezték el az éppen 125 éve vízre bocsátott két gyönyörű hajót, a Helkát és a Kelént, 1896-ban pedig Budapesten, a Városligeti Iparcsarnok előtt, egy hatalmas szoborcsoportot állítottak fel a legenda szereplőivel, egy díszes szökőkút mellett.

Ezekből dolgozta fel a történetet a Helka-trilógiá­ban Nyulász Péter azzal a céllal, hogy a mai közönséghez közel vigye azt.

Az volt az elgondolása, hogy a 8-12 éves korosztályt célozza meg, izgalmakkal, humorral, és korban hozzájuk közelebb álló szereplőkkel, akiknek a segítségével fel tudja hívni a figyelmet a Balaton környékének mesébe illő helyszíneire.

 

A történet főszereplője így a tihanyi hercegi pár, Helka és Kelén gyermeke lett, Helka hercegkisasszony, valamint a rá vigyázó apród, Ciprián. Fontos szerepet kaptak olyan új szereplők, mint két szeleburdi manó, Tramini és Furmint, akikre Kamor, a Bakony varázslója vigyáz. Természetesen a régi legenda kulcsfigurái is rendre felbukkannak Sió tündértől Bora boszorkányon át a varázslóátok miatt hollóvá és vadkanná vált, gonosz Horka és Thuz – hercegi párig.

A Helka – a Burok-völgy árnyai 2011-ben jelent meg, elnyerve az IBBY Év gyerekkönyve díjat, és már a sokadik kiadásánál tart.

 

Az 1.rész tartalmából: Helka-a Burok-völgy árnyai

Helka a Balaton hercegnője. Utálja a sok felhajtást, amit körülötte csapnak, ezért inkább kiszökik a rétre szamócát enni.

Azonban mire visszaér hű szolgájával, Cipriánnal a kastélyba, a lovász kivételével az egész kastély elalszik. Helka talál egy zacskó szürke port, azonban amikor hozzáér, elalszik.

Szerencsére az őt megvédő varázslattal hamarabb felébred, mint társai, de furcsa derengés marad körülötte.

Cipriánnal és a lovászmesterrel rájön, hogy csak Kamor, a bakony öreg varázslója segíthet. A varázslatos térkép segítségével (amit csak Helka lát) eljutnak Kamorhoz, aki elmagyarázza, a Kekud forásshoz kell menniük, hogy lemossák a derengést.

 

A néhány évvel később napvilágot látott második rész, a Ciprián – a Balaton hercege,

A 2. rész tartalmából: Ciprián-a Balaton hercege

Ciprián a Balaton hercege lesz, amikor megtudja, hogy Helka a testvére. Azonban nem sokáig örülhet, mert megérkezik Mitmike, a lúdvérc és megzavarja a Balaton nyugodt életét.

Ciprián nyomozni kezd, a nyomok Zemúrhoz, a testvérűző herceghez vezetnek, aki el akarja foglalni a Balatont. Cipriánnak, Helkának, Kamornak és két hű segítőjének, Tramininek és Furmintnak kell megmenteni a tavat és legyőzni a gonosz Zemúrt.

Az események folyása közben Ciprián megismerkedik Boglárkával, akibe titokban szerelmes lesz…

 

a harmadik rész a Kamor – Helka menyegzője

A 3. rész tartalmából: Kamor-Helka menyegzője

Ciprián és Bolglárka esküvője után, egy különös fiú, Kamor, kóborol a Balaton körül, akit Helka talál meg és azonnal megtetszik neki. Eközben az öreg Kamornak élete legnagyobb hibájáért kell felelnie, élete legnagyobb ellenségével. A varázsló történetét meséi el a könyv, ahol nagyon izgulhatunk, hogy ismét sikerül e megmenteni a Balatont és környékét…

 

 

A trilógia két példányban található meg a könyvtárban, amiért ismételten nagyon nagy köszönetet mondunk a “Gyermekeink jövőjéért” alapítványnak!

 

 

Várlak benneteket!

Zsuzsa néni

 

 

Betűméret
Színösszeállítás